Nebezpečenstvo požiarov z vypaľovania suchej trávy v Prešovskom kraji rastie

29.03.2005 Celý región

Väčšina z piatich zásahov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Prešovskom kraji na Veľkonočný pondelok 28. marca do 17. h sa týkala likvid...
Väčšina z piatich zásahov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Prešovskom kraji na Veľkonočný pondelok 28. marca do 17. h sa týkala likvidácie požiarov spojených s vypaľovaním suchej trávy. Podľa službukonajúceho na operačnom pracovisku Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Prešove nevznikli rozsiahlejšie škody, ale ak bude v kraji pretrvávať suché počasie, môžu takto spôsobené požiare viac ublížiť krajine i ľudským obydliam. Blížiaci sa mesiac apríl je z hľadiska požiarovosti najväčším mementom.

Ochrana lesov pred jarnými požiarmi patrí pritom medzi prvoradé preventívne úlohy HaZZ v kraji. Podľa vedúceho oddelenia KR HaZZ v Prešove Pavla Komára, hasiči už aj tohoročnou kontrolnou činnosťou upozornili viaceré subjekty na spomínané hrozby. Štatistika jarných lesných požiarov v roku 2004 bola vzhľadom na daždivé počasie mimoriadne priaznivá. Došlo len k 21 negatívnym prípadom, pri ktorých vznikla škoda za asi 253 tisíc Sk. Rok pred tým bol priam katastrofický - bolo o 199 požiarov viac a škoda sa blížila k sume vyše 4,5 milióna Sk.
Komár naznačil, že nedbanlivosť osôb pri vypaľovaní trávy a suchých porastov a pri zakladaní ohňa v prírode sa vo väčšine prípadov nedá pred orgánmi činnými v trestnom konaní dokázať. \"Veľa šancí nemáme, navyše existuje problém s vymáhaním pokút, \" poznamenal. Ak aj hasiči podpaľača chytia, hrozí mu v blokovom konaní pokuta do 500 korún a v mimoblokovom konaní do výšky 10 tisíc Sk.
(jj)
 

Vyberte región

mark